DEPREM GERÇEĞİ!

Türkiye’de meydana gelen her depremin ardından gündem olan dayanıksız yapılar, Erzurum’da da yine çokça konuşulmaya başlandı.

Türkiye’de meydana gelen her depremin ardından gündem olan dayanıksız yapılar, Erzurum’da da yine çokça konuşulmaya başlandı. Özellikle 30-40 yıllık yapıların bulunduğu Yenişehir bölgesi, Erzurum’daki deprem gerçeğini bir kez daha tartışmaya açtı. Doğu Anadolu (DAF) ve Kuzey Doğu Anadolu (KAF) fay hatları üzerinde bulunan Erzurum’da, şehir merkezindeki sağlıksız yapıların büyük bir bölümü temizlenirken, yapımının üzerinden yıllar geçmiş olan çok sayıda bina ise, insanları tedirgin etmeye devam ediyor. Yenişehir’in kurulduğu ilk yıllarda yapılan binaların çok büyük bir bölümü ekonomik ömrünü neredeyse tamamlamış haldeyken, Erzurum’da onlarca yapının sağlamlık testinden geçirilmesi gerekiyor.
BİNALARA SAĞLAMLIK TESTİ ŞART!
Erzurum’da gerek Atatürk Üniversitesi ve gerekse özel mühendislik şirketleri binalar için sağlamlık testi uyguluyor. Bina sakinlerinin talep etmeleri halinde yapılardan alınan numuneler inceleniyor ve depreme dayanıklı olup olmadıkları ortaya çıkarılıyor. Söz konusu incelemede aynı zamanda yapının güçlendirilip güçlendirilemeyeceğine dair görüş de belirtiliyor. Erzurum’da şu ana kadar sınırlı sayıda binanın söz konusu sağlamlık testinden geçirildiği öğrenilirken, bu konuda belediyelerin öncü olması ve eski yapılar için böyle bir zorunluluk getirilmesi gerektiği vurgulanıyor.
BÜYÜKŞEHİR SEFERBER OLMALIDIR!
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in, bu konuda seferberlik ilan etmesi ve muhtemel bir depreme karşı şimdiden tedbir arayışına girmesi gerektiğini vurgulayan şehir plancıları, “Eski yapıların depreme karşı dayanıklı olup olmadıkları tespit edilmeli ve gerekli adımlar şimdiden atılmalıdır. İzmir’de bugün yaşananlar, geçmişin ihmalleri ve yapıların sağlamlık durumlarıyla yakından ilgilidir. Bu yüzden benzer acıları yaşamamak adına ne gerekiyorsa yolun başında yapılmalı ve deprem kuşağı üzerinde bulunan Erzurum için özel tedbirler alınmalıdır” diye konuştular.
Kaynak: Yenigün gazetesi

03.11.2020 11:54:00