YAŞAM Haber Girişi : 29 Temmuz 2021 11:24

ERZURUM'UN AŞI KARNESİ KÖTÜ!

ERZURUM'UN AŞI KARNESİ KÖTÜ!
Sağlık Bakanlığı’nın haftalık olarak yayınladığı verilere Erzurum’da geçen hafta 80.1 olan vaka sayısı bu hafta 91.2 oldu .
Kapıları Yüzümüze Kapatıyorlar!
Sağlık Bakanlığı’nın haftalık olarak yayınladığı verilere Erzurum’da  geçen hafta 80.1 olan vaka sayısı bu hafta 91.2 oldu . Aşılamada ise Erzurum yüzde 53’ler de kaldı. 140 kişilik ekiple evlere gidildiğini belirten Sağlık İl Müdürü Gürsel Bedir, çoğu zaman kapıların yüzlerine kapandığını açıkladı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından illere göre vaka sayısının yer aldığı haritayı paylaştı. “Son bir haftada vaka sayısı en çok artan iller arasında Doğu Anadolu Bölgesi’nde Bitlis ve Iğdır yer alırken Erzurum aşılamada geri kalan iller arasındaki yerini korudu. Erzurum’da vaka sayısı ise geçen haftaya oranla artarak 91.2 oldu.
Erzurum’un aşı karnesi kötü
Sağlık personelinin insan üstü gayretleri ve oluşturulan her türlü imkana rağmen Erzurum aşılamada %53’ler de kaldı. Bakanlığın resmi internet sitesinde açıklanan verilere Erzurum’da göre 289 bin 874 kişi birinci doz, 167 bin 315 kişi ise ikinci doz aşısını oldu. Erzurum’da toplam aşı sayısı ise 483 bin 533 kişi.
Gençler aşı olmuyor!
Aşılama çalışmasında vatandaşa her türlü kolaylığı sağladıklarının altını çizen Erzurum İl Sağlık Müdürü Gürsel Bedir, “140 kişilik sağlık personeli ile artık kapı kapı geziyoruz. Bakanlıktan aldığımız bilgilerle insanların ayağına gidip aşı için ikna turları yapıyoruz. Geçen hafta aşılama oranını yükseldi, ikna ettiklerimiz de var  ama hala yetirince artış sağlamadı. Özellikle 17- 25 ve 25-30 yaş aralığındaki gruplarda aşı direnci ile karışıyoruz. Çoğu zaman kapılar yüzümüze kapanıyor. Bazen arkadaşlarımız hakarete uğruyor, biz yılmıyoruz. Israrla o kapıları defalarca çalıyoruz. Sadece 17-25 yaş aralığındaki nüfus oranı 107 bin, aşı oranımız ise bu grup için şuana % 29 oranında, 25-30 yaş aralığındaki oran nüfus ise 62 bin aşılama oranı %38’ler seviyesinde. Oysa şimdiye kadar bu oranlar %70’lerde olması gerekirdi. 65 yaş üstü %95 aşılama oranında Erzurum en iyi iller arasında” dedi.
Önümüzdeki haftalara dikkat
Vaka artış hızının Erzurum’da yukarı doğru seyrettiğini belirten Dr. Gürsel Bedir, “Bakanlığımızın açıkladığı oran geçen hafta ile ilgili. Erzurum’da vaka artış oranının önümüzdeki haftalarda 100 binde %135 artacağını düşünüyoruz.  Eğer aşılamada Eylül ayına kadar % 70’lere çıkamazsak sohbahar ve kış bizim için sıkıntılı geçecek” ifadelerini kullandı.
Yan etkiler abartılıyor
Vatandaşların aşı karşıtlığının altında kulaktan dolma bilgiler, sosyal medya üzerinden yayılan yalan haberlerin yanı sıra aşının yan etkilerinin abartılmasının yattığını ifade eden Bedir, “Hiçbir yan etki virüsün kendisi kadar tehlikeli değil” dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.