YAŞAM Haber Girişi : 18 Haziran 2022 13:50

HAYALLERİNİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRDÜLER

HAYALLERİNİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRDÜLER
Kadın emeğinin ekonomiye aktif katılımı amacıyla 8 Mart 2020 tarihinde kurulan KADAMA Kadın Kooperatifi bölgedeki kadınları Erzurum’da buluşturuyor.

İki Yılda Büyük Başarı
Erzurum’da iki yıl önce 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kurulan KADAMA Kadın Kooperatifi, bugün kursiyerlerle birlikte 500’ün üzerinde üyeye sahip.   Kooperatiflerinin sürdürülebilir ekonomik kalkınma modeli olduğunu söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Canan Uçar, “Bu kooperatif; kadına ve emeğe değer verenler ı̇çı̇n bir yolculuk kitabı, Erzurum’u ve geçmişini bilenler ı̇çı̇n geçmişten geleceğe bir avuç azık, masal severler ı̇çı̇n büyük bir sevda masalı” dedi.
Kadın emeğinin ekonomiye aktif katılımı amacıyla 8 Mart 2020 tarihinde kurulan KADAMA Kadın Kooperatifi bölgedeki kadınları Erzurum’da buluşturuyor.
Kadınların yaptıkları yöresel lezzetleri müşterileri ile buluşturdukları KADAMA Kafe ve KADAMA Konak’ın yanı sıra KADAMA Yeşil Yakutiye’deki ürün teşhir atölyelerinde de üretimler yapılıyor. Erzurum Sanayi Sitesi’nde bulunan KADAMA Meyve Kurutma Tesisi’nde toplanan meyveler kurutulup paketlenirken, kooperatif bünyesinde pek çok yöresel gıda ve giyim ürünü de kadınların elinden çıkıyor.
Basın mensupları ile bir araya gelerek yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Canan Uçar, “Bizler, yani 7 kurucu kadın kısa sürede 20’ye şimdi ise 40 ortağa ulaştık. 350’den fazla kadına bir ya da birçok kez aralıklı iş imkânı verdik. Millî Eğitim Bakanlığı’nın meslek edindirme projesi kapsamında 100 kursiyere 6 aylık süre boyunca hem eğitim hem ücret veriyoruz. Kurs bitiminde yeni kursiyerlerle devam edecek ve bu sayede yüzlerce kadına daha ulaşma imkânı bulacağız. Saha dışında da çok çalıştık ve birçok projeye dahil olmayı da ihmal etmedik. Ticaret Bakanlığı ile Kop-Des programı çerçevesinde meyve sebze kurutma projesi, KUDAKA ile ehram ve karnavas bezi üretim atölyesi projesi, Habitat ile e-ticaret ve pazaryerleri teknik projeleri, Kızılay ile dezavantajlı gruplar projesi, Demet Sabancı ile Shopstar Women projesi ve KEDV ile ambalaj makinesi hibe desteği projesinde yer aldık” dedi.
27 ay içinde 3 adet tescilli markaya ve 750’nin üzerinde ürün çeşidine sahip olduklarını belirten Uçar, “Bunların üretim, paketleme ve satış izinlerine, kendi barkod sistemimize sahip olmanın ve ürünlerimizin Erzurum’un turizm yüzü olan otellerde tanıtılmasının ve ulusal e-ticaret pazaryerlerinde ve internet yemek siparişlerinde var olmanın haklı gururunu ve heyecanını paylaşmak istedik. Bu kooperatif; kadına ve emeğe değer verenler ı̇çı̇n bir yolculuk kitabı, Erzurum’u ve geçmişini bilenler ı̇çı̇n geçmişten geleceğe bir avuç azık, masal severler ı̇çı̇n büyük bir sevda masalı” diye konuştu.