GÜNDEM Haber Girişi : 02 Ekim 2020 11:25

İŞLER AYNA ÇAL ÇAL OYNA?

İŞLER AYNA ÇAL ÇAL OYNA?
Dar boğaza giren ve çare üretmeye çalışan Erzurum yerel esnafı günü kurtarmanın peşine düşmüş durumda. Sadece kahvehanelerin dolup taştığı kentte işsizlik girdabı giderek büyüyor
Esnaf çare bulmaya çalışıyor
Dar boğaza giren ve çare üretmeye çalışan Erzurum yerel esnafı günü kurtarmanın peşine düşmüş durumda. Sadece kahvehanelerin dolup taştığı kentte işsizlik girdabı giderek büyüyor.
Üniversite eğitimlerinin uzaktan olması ve üretim sahalarının kısıtlı olduğu Erzurum’da yerel esnaf çıkış yolu arayışına girmiş halde. İş yapamaz halde olan ve kira, su-elektrik giderleri için yoğun ter döken esnafların imdadı pandemi süreciyle birlikte tavan yapmış durumda.
Kış aynın zorlu geçeceğini ve bu gidişatın daha kötü sonuçlar oluşturacağından korkmaya başladıklarını ifade eden esnaflar “ bu gidişat hiç hayra alamet görünmüyor. Çünkü artık sadece günü kurtarmanın derdine düşmüş haldeyiz. Biran önce hayatın normale dönmesini bekliyoruz ama bu bekleyiş de sürekli uzayıp gidiyor.
İşlerin durgun olması yanında kira, su-elektrik ve diğer fatura giderlerinin kabarması bizleri gelecekte de toparlanmama durumuna sokuyor. Biran önce önlem alınıp esnafların yanında saf tutulması gerekiyor. Eğer yerel esnaf bu şekilde günlük olarak düşünmeye devam ederse bir süre sonra toparlanamaz bir sorun ortaya çıkar. Yetkililerin en azından faturalar konusunda hassas davranması ve esnafın yanında durarak çözüm üretmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdiler.
Kahvehaneler işsiz kaynıyor
Erzurum’un klasik sektörü olan ve son dönemlerde işsizlerin durağı konumuna gelen kahvehaneler dolup taşmaya devam ediyor. İşsiz gençlerin çoğaldığını ve okulların kapalı olmasıyla birlikte kahvehanelere olan rağbetin daha da artmaya başladığını ifade eden kahvehane işletmecileri “işsizliğin arttığını ve gençlerin sadece kahvehanelere gelip oturabildiğini söylemek gerekiyor. Son dönemlerde işsiz sayısının arttığını gelen gençlerden net olarak analiz edebiliyoruz.
Bazı gençler duruma alışıp iş aramayı bile bırakmış vaziyette. İş bulamayacaklarını ve çoğu kişinin işsiz olduğunu bildikleri için durumu kabullenmiş haldeler. Ama bizler gençlerin bu halde olmasını istemiyoruz ve biran önce iş sahalarının açılarak hayatın normale dönmesini bekliyoruz. Kahvehanelerin Erzurum’da farklı konumdadır fakat son dönemlerde sadece işsizlerin uğrak noktası haline gelmesi işlerimizi fazlasıyla etkilemiştir. Gençler rahatlıkla çay içemez duruma gelmişler. İlerleyen dönemlerde gençlerimizin üretime katılmasını ve işsizlik furyasından kurtulmasını umuyoruz” dileklerinde bulundular
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.