YAŞAM Haber Girişi : 09 Ekim 2020 11:24

KİMİN NE YEDİRDİĞİ BELLİ DEĞİL?

KİMİN NE YEDİRDİĞİ BELLİ DEĞİL?
Piyasayı yakıp kavurmaya devam eden “et döner” furyası kendini ele vermeye devam ediyor. içeriğinde farklı formasyonlar bulunan sözde et döner tavuk dönerle aynı fiyata satılmaya devam ediyor.
Bunun sadece adı ET
Piyasayı yakıp kavurmaya devam eden “et döner” furyası kendini ele vermeye devam ediyor. içeriğinde farklı formasyonlar bulunan sözde et döner tavuk dönerle aynı fiyata satılmaya devam ediyor.
Dürüm piyasasının zirvede olduğu Erzurum’da ucuz et döner furyası kafaları karıştırmaya başladı. Tavuk dönerle aynı fiyat aralığında satışa sunulan et dürüm soru işaretleriyle birlikte piyasada kol gezmeye devam ediyor. iddialara göre içeriğinde et formasyonları bulunan ve ucuz satış yapılması için içeriğiyle oynanan “et döner” her şeye rağmen rağbet görüyor.
Her köşe başında görülmeye başlanan ve adeta merdiven altı üretim şeklinde içeriği gizlenen sözde et dönerler kol gezmeye başladı.
İçinde yok yok
Piyasanın yeni tendi haline gelen ucuz et dönerde hileli bir şekilde tavuk, hindi eti ve soya kıyması karıştırılıyor, lohusa şerbetiyle kanatlı tadı baskılanıyor.
Türkiye mutfağının önde gelen lezzetlerinden et dönerin maliyetini ve satış fiyatını düşürmek isteyen bazı işletmeciler, hileye başvurup, içine tavuk ve hindi gibi kanatlı hayvan eti ya da soya kıyması katıyor. Ayrıca lohusa şerbetiyle dönerin hem rengi koyulaştırılıyor hem de harmanlanan üründeki kanatlı hayvan tadı baskılanıyor.
Et dönerde bazı işletmeciler, kendi maliyetlerini düşürmek ve ürünü daha ucuza satabilmek için çeşitli hilelere başvuruyor. Bu hileler arasında, et dönerin içinde tavuk ve hindi gibi kanatlı hayvanların etlerinin kullanılması yer alıyor.
'Yüzde 100 et döner' diye satılan ürüne bazen de soya kıyması konuluyor. Kanatlı hayvanların başı ve ayakları gibi genellikle kullanılmayan kısımları da kıyma yapılarak, ürüne karıştırılıyor. Bu karışıma lohusa şerbetiyle hem koyu rengi veriliyor hem de harmanlanan üründeki kanatlı hayvanın tadı baskılanıyor. Böylelikle maliyeti düşüren işletmelerde et döner, 10 TL'nin altında satılabiliyor. İşletmeciler ise maliyet hesabına göre yarım ekmek et dönerin 17 TL'nin altında satılamayacağını söylüyor.
120 gramı 10 TL
Canlı hayvan piyasasının ve tavuk döner pazarının ortalamasının çok altında satılan et döner yarım ekmek ve tam ekmek şeklinde sunuluyor. Et döner lüksünün ve ayrıcalığının çeşitli müdahalelerle ayaklar altına alındığını belirten kimi lokantacılar “ et dönerin belli bir ağırlığı ve lezzeti vardı. Ama artık bunu bulmak imkânsız hale geldi.
Dürüm ekmek mantığı lezzetlerimizi kalitesizleştirmiş durumda. 120 gram eti dürüm ekmeğe koymak başlı başına büyük bir masraf. Ama nasıl oluyorsa tavuk döner fiyatına yani ortalama 10 TL ye satılıyor. Girerek büyüyen bu piyasa kentin lezzet kalitesini de sağlık konusunu da tehlike altına alıyor. Normal şartlarda dönerin bu fiyata satılamayacağını herkes bilir. Canlı hayvan etini dahi hesaplasanız et dönerin bu kadar ucuz olamayacağını ortaya koyabilirsiniz” dedi.
Kimin ne yedirdiği belli değil
Fast food kültürünün daha çok gençlerde yaygınlaştığı günümüz dünyasında sağlık konusu öncelikli başlık olarak ele alınmaya devam ediliyor. Ne yediğini bilmeden yenilen ürünlerin artık piyasada kol gezdiğini ve denetimlerin bilgilendirici noktaya da evrilmesi gerektiğini belirten kimi lokantacılar “şimdiki gençler “ucuz olsun doyalım” mantığıyla yemek arayışına giriyorlar. Sağlıklı olup olmadığı konusunda pek alakalı olmuyorlar. Hal böyleyken denetimlerin daha sıkı yapılması gerekiyor. Gelecek nesillerimizi tehlikeye atmamak için önlemlerin alınması gerekiyor. Piyasada sadece para kazanma hırsıyla hareket eden işletmelerin tespit edilmesi gerekiyor. En azından bu konularda yerel dinamiklerin süreklilik sağlayacak şekilde bilgilendirme yapmaları da gençlerde farkındalık oluşturacaktır” diye belirttiler.
Kaynak: yenigün
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.