GÜNDEM Haber Girişi : 01 Kasım 2020 21:29

NE ALAN VAR NEDE SATAN?

NE ALAN VAR NEDE SATAN?
Erzurum’un yılın her mevsiminde hareketli günler geçiren Taş mağazalar Çarşısı, belki de son yılların en durgun dönemini yaşıyor.
Taşmağazalar sinek avlıyor!
Erzurum’un yılın her mevsiminde hareketli günler geçiren Taş mağazalar Çarşısı, belki de son yılların en durgun dönemini yaşıyor. Altın fiyatlarındaki hızlı yükseliş yüzünden satışların neredeyse durduğu Taş mağazalar’dan, altınını bozdurmak isteyenlerin ayağı da kesildi. Kuyumcu esnaf, pandemi sebebiyle Mart ayından bu yana sıkıntılı bir dönem yaşandığını ve bunun üzerine altın fiyatlarında yükselişin eklenmesiyle beraber işlerin tamamen durduğunu ifade etti. Altındaki fiyat belirsizliğinin vatandaşın kafasını karıştırdığını dile getiren kuyumcu esnaf, “Altındaki bu hızlı yükselişin normal şartlarda vatandaşı çarşıya çekmesi gerekirdi, çünkü elinde altını bulunanlar için bu yükseliş eşsiz bir fırsattı. Bu anlamda dikkat çeken bir canlılık olmadığına göre; bu da demek oluyor ki, vatandaşın elinde ya da yastık altında altını da yok artık!” ifadelerini kullandı.
KUYUMCU ESNAFI SİFTAHSIZ OTURUYOR
Şu anda tüm kuyumcuların ne altın alabildiklerini, ne de altın satabildiklerini kaydeden Taş mağazalar esnafı, çarşıda günün büyük bir bölümünün zaten boş geçtiğini dile getirdi.
Çarşı esnafı, “Altın yükseliyor, ne alan var, ne de satan. Biz de bu yüzden akşama kadar deyim yerindeyse sinek avlıyoruz. Komşu esnaf arkadaşlarımıza çaya gidiyoruz, onlar bize çaya geliyor, kapının önünde oturuyoruz, muhabbet edip laflıyoruz. Yapacak başka bir iş de yok zaten!” diye konuştu. Süreçte en büyük zararı altınla borçlananların yaşadığını anlatan kuyumcu esnaf, “Ramazan ayından önce bir çeyrek altın 590 liraydı, ama şu anda 825 lirayı geçmiş durumda. Ülkedeki iç ve dış gelişmeler gösteriyor ki, altındaki yükseliş devam edecek. Şu sıralar en sakat iş, altın üzerinden borçlanmak olur” uyarısında bulundu.
BU YIL DÜĞÜN YAPANLARA YAZIK OLDU
Öte yandan düğün sezonuyla ilgili olarak bir değerlendirme de yapan kuyumcu esnafı, hem altın fiyatlarındaki yükseliş ve hem de pandemi sebebiyle bu yıl düğün yapan çiftlerin çok şanssız olduğunu ifade etti.
Kuyumcu esnaf, “Bir kere yeni evlenen çiftlere altın takmak neredeyse imkansız hale geldi; önceleri gelin ya da damat için çeyrek altın takmak hafif kalırdı, ama şimdi çeyrek altınla düğüne gitmek bile imkansız hale geldi. Bu süreçte elinde altını olan bozdurdu, satın almayı düşünen de açıkçası çekindi. Çünkü fiyatlardaki belirsizliğin kazanç sağlama gibi, zarar ettirme ihtimali de var” dedi.
Kaynak:Yenigün
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.