YAŞAM Haber Girişi : 26 Haziran 2023 11:56

VAH ERZURUM VAHHH

VAH ERZURUM VAHHH
Et ve Süt Kurumu uygun fiyatla kırmızı et satılacağını duyurdu. Protokolde imzalandı ama Erzurum uygulama dışında bırakıldı!

Erzurum'a çifte standart
Et ve Süt Kurumu ile Türkiye Kasaplar Federasyonu arasında imzalanan protokolle, kasaplara uygun fiyatlı kırmızı et satılacağı duyurulmuştu. Uygulama Et ve Süt Kurumu’nun bulunduğu tüm illerde devreye girerken Erzurum ayrı tutuldu. Karara Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder tepki gösterdi.
Et ve Süt Kurumu, tüketiciyi korumaya yönelik tedbirler kapsamında Türkiye Kasaplar Federasyonu ile 3 Mayıs’ta protokol imzaladı. ESK'nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre kurum, tüketiciyi korumaya yönelik tedbirler kapsamında kasap esnafına da kırmızı et tedarik edecekti. Bu yolla kırmızı et fiyatlarındaki yükseliş duracak, spekülatif hareketler önlenecekti.
Uygulama ile Erzurum’da da et fiyatlarının yüzde 30 oranında düşeceği öngörülüyordu. Fiyatların dengelenmesi için atılan adımın Erzurum’da devamı gelmedi. Bir buçuk ay geçmesine rağmen kentte kasaplara uygun fiyattan et verilmediği öğrenildi.
Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder, “Et ve Süt Kurumu’nun Türkiye’de 14 şehirde kurumu bulunuyor. Buralardan vatandaş uygun fiyattan et satın alıyor. Kurumun bulunduğu şehirlerde kasaplara uygun fiyattan et tedarik edilecekti, 13 ilde bu uygulamanın hayata geçtiğini biliyoruz. Ancak Erzurum’da yapılmadı. Gerekçe olarak da Erzurum Et ve Süt Kurumu’nda kasaplara verecek kadar ellerinde yeterli oranda et bulunmadığı sunuldu. Yeterli et olursa verilir dendi ama hala ses yok” dedi.
Mağdur ediliyoruz!
Uygulamanın esnafı mutlu ettiğini ancak gerçekleşmediği için hayal kırıklığı yaşadıklarını dile getiren Başkan Ejder, “Protokolün haberini alınca kasap esnafı çok mutlu olmuştu. Uygun fiyatlı et satabilirsek hem biz hem de vatandaş rahat edecekti. Elimizi rahatlatacak, işleri artıracak bir uygulamaydı. Ancak henüz yararlanamadık. Sunulan gerekçeye de bir şey diyemiyoruz ama bizim diğer illerden ne eksiğimiz, farkımız var? Mağdur ediliyoruz” diye konuştu.
Marketlere de verilmişti
Et ve Süt Kurumu, daha önce de İstanbul ve Ankara'daki perakende dernekleriyle protokol imzalayarak, bu derneklere üye marketlere indirimli kırmızı et sağlamıştı. ESK, Tarım Kredi Marketlere de indirimli et temin ediyor.