YAŞAM Haber Girişi : 30 Haziran 2021 23:11

2. MARKETLERDE KAZMA VURULUYOR!

2. MARKETLERDE KAZMA VURULUYOR!
Erzurum Palandöken ilçesi 1. ve 2. Marketler bölgesinde gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm projesinin birinci etabı için ilk kazma Temmuz ayında vuruluyor.
Palandöken’e İlk Kazma Temmuz’da
Erzurum Palandöken ilçesi 1. ve 2. Marketler bölgesinde gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm projesinin birinci etabı için ilk kazma Temmuz ayında vuruluyor. Bölgedeki esnafın geçici olarak yerleşeceği 49 adet dükkân ve 50 adet konutun bulunduğu rezerv alanı, bir yıl içerisinde tamamlanacak. Palandöken Belediye Başkanı Muhammet Sunar, projenin detayları anlattı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve Palandöken Belediyesi işbirliğinde yürütülen 1. ve 2. Marketler Bölgesi Kentsel Dönüşüm Projesi’nde ilk inşaat önümüzdeki ay başlıyor. Toplam maliyeti 100 milyon TL üzerini bulacak olan proje kapsamında 258 adet dükkan tamamen yenilenecek.
ve 2. Marketler Bölgesi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ilk etap ihalesi 4 Haziran’da tamamlandı. Temmuz ayında İller Bankası’nın eski lojmanlarının bulunduğu boş arazide çalışma başlayacak. Alana esnafın geçici olarak yerleşeceği 49 dükkan yapılırken proje tamamlandığında ise buradaki dükkanlar kalıcı olacak. Bir sene içinde rezerv dükkanların bitirileceğini söyleyen Palandöken Belediye Başkanı Muhammet Sunar, projenin tamamının iki yıl içerisinde sonlandırılacağını belirtti.
Başkan Sunar, “Bu alan Yenişehir dediğimiz bu bölgede ilk evlerle birlikte kurulmuş ticari alanlar. Neredeyse 40 yıllık bir geçmişe sahipler. Hem ilçenin ticareti burada şekilleniyor hem de halkın sosyalleştiği mekanlardan birisi. Ama buradaki binalar oldukça eskidi özellikle arka tarafta baraka diyebileceğimiz yapılar oluşmuş durumda görüntüsü rahatsız edici. Daha önce buraların dönüştürülmesiyle ilgili girişimlerde bulunulmuş ama muvaffak olunamamış. Kamu iradesiyle esnafın iradesi bir türlü bir araya gelememiş. O bölgede benim henüz adayken çalışmalarım, fikirlerim vardı. Çevre Bakanımız Sayın Murat Kurum’un 1. ve 2. Marketlerde dönüşümü başlatıyoruz açıklaması ile de işe koyulduk” dedi.
Öncelik esnafın rızası
Mimari dokunun bozulmadan yenileneceğini vurgulayan Sunar, “Burada dönüşüm yapılacaksa önceliğimiz esnafın rızası. Ortaya çıkan şey hem halkı hem kurumları memnun etmeli, en temelde de esnafı memnun etmeli. Oradaki mimari güzel bir mimari, altını dükkan üstünü konut yapmak orası için uygun değil. Dokuyu bozmadan dönüşüm yapmamız gerek. Bununla ilgili esnafla da bakanlıkla da uzun görüşmeler yaptık. Mevcut mimariyi muhafaza etmenin yanı sıra esnafın konum değiştirmeden yerinde kalması önemli, ön cephede bulunan birini arka cepheye taşımak haksızlık olur. Ayrıca dükkan metrajlarını muhafaza etmeli, hatta artırmalıyız” diye konuştu.
Rezerv alan ilan edildi
Rezerv dükkanların yapılacağı alanın kalıcı olacağını aktaran Sunar, “Konutları dönüştürmek dükkanlara nispeten daha kolay. Konutlardaki vatandaşları başka mahallelere taşımak daha kolay ama işyerleri için bu geçerli değil. İnsanlar uzun zamandır oradalar ve belli müşteri portföyleri var. Esnafı kısa süre için bile başka konuma taşıyamayız, bu esnafın ticareti açısından kayba yol açar. Alanda dönüşüm yaparken ticaretin devam etmesini sağlayacağız. İller Bankası’nın lojman alanını bakanlıktan rica ettik ve orası rezerv alanı ilan edildi. Eski lojmanların bulunduğu yıkılan boş alanda yeni dükkanlar yapacağız. Biz dönüşümü gerçekleştirirken burada ticaret devam edecek. Bu yapılan dükkanlar da geçici olmayacak, orada kalacak. Toplamda 49 adet dükkan oluşturulacak ancak bölmelerle 100 adet dükkana ulaştırabiliriz” ifadelerini kullandı.
İlk dönem Cumhuriyet mimarisi
Yeni yapılacak konut ve dükkanların Cumhuriyetin ilk dönem mimarisini yansıtacağını kaydeden Sunar, “Mimarinin özelliği de cumhuriyetin ilk dönem mimarisini yansıtacak. Hem geleneksel Osmanlı mimarisini muhafaza edip hem de modern mimariyi yansıtacağız. Bir çarşı mantığı içerisinde işleyecek, ulaşım ve trafik ağı şimdi nasılsa aynı kalacak. Ayrıca bu çarşı alanında turistlere yönelik ürünlerin de satılacağı dükkanların olmasını istiyoruz. Turisti dağdan şehre indirip, alışveriş yapmasını, keyif almasını sağlamak istiyoruz” dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.