YAŞAM Haber Girişi : 23 Temmuz 2020 11:08

BİLENDE ÇEKİYOR BİLMEYENDE!

BİLENDE ÇEKİYOR BİLMEYENDE!
Kurban Bayramına sayılı günler kala Erzurum’da her noktada “et çekilir” ibaresi göze çarpmaya başladı. Rekabetin de olabildiğince yükseldiği kıyma çekme piyasasında fiyatlar geçen yıllara oranla vatandaşların cebini yakacağa benziyor.
Herkes et çekme uzmanı olmuş!
Kurban Bayramına sayılı günler kala Erzurum’da her noktada “et çekilir” ibaresi göze çarpmaya başladı. Rekabetin de olabildiğince yükseldiği kıyma çekme piyasasında fiyatlar geçen yıllara oranla vatandaşların cebini yakacağa benziyor.
İşin uzmanı olan olmayan herkesin para kazanmak adına giriştiği “kıyma-et çekme” sektörü abartılacak noktaya erişti. Fırıncılardan bakkallara, manavdan lokantacılara kadar her dükkânın giriştiği et çekme furyası olası kazalara da davetiye çıkarıyor. Kurban bayramıyla birlikte et çekmeyi fırsat gören işletmelerin sağlık ve kaza riski taşıdıklarını belirten kasaplar ise duruma tepki gösteriyor.
Bilende yapıyor bilmeyen de
Kasapların dışında her kesin giriştiği et çekme piyasası olası riskleri de beraberinde getiriyor. Özellikle kaza riski oldukça fazla olan durumun sağlık riski de ciddiye alınacak ölçüde…  Her işletmenin bu sektöre atılmaması ve işin uzmanı olan kişilere bırakılması gerektiğini ifade eden kasaplar “bakkal, lokanta, fırıncı ve kahvehane işletmecisinin et çekmesi büyük risk oluşturuyor. Vatandaşların yoğunluk oluşturmasını fırsat sanmak ve bu işe girişmek sağlık sorunları oluşturur. Çünkü makinasından et çekme tekniğine kadar birçok durumu çok iyi bilmek ve bu konuda uzman olmak gerekiyor” ifadelerine yer verdiler.
Yetkililer duruma el atmalı
Olası risklerin göz önüne alınması ve kasapların işi olan et çekme sektörünün yetkililerce denetlenir duruma getirilmesi gerektiğini ifade eden kasap işletmecileri “her önüne gelen et çeker olmuş. Bu ciddi problemlere yol açacaktır. Bilmeyen bir işletmecinin et çekmeye kalkışması kaza riski oluşturur. Kaldı ki sağlık durumunun da iyi görünmesi ve değerlendirilmesi gerekiyor. Sağlıksız ortamlarda et çekilmesi ciddi problemlere yol açabilir. Bir yıl boyunca dinlenmiş ve mikrop kapmış bir makinanın bir anda et çekmesi basite alınacak bir durum değildir.
Vatandaşlar duyarlı olmalı
Her noktada et çekilemeyeceğini ve bu durumun ciddiye alınması gerektiğini ifade eden kasap işletmecileri “vatandaşlar et çekecekleri noktaları iyi belirlemeli. Özellikle kasapların bu konuda tercih edilmesi onların sağlığı için önemli olacaktır. İşi bilmeyen kişilerin sadece para kazanmak için giriştikleri bu durum kendileri için de tehlike oluşturuyor ama denetim olmadığı için bu gelenek halini aldı. Hem vatandaşların hem de yetkililerin bu duruma ciddiyetle yaklaşması önemli bir husus olarak duruyor” diye konuştular.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.