YAŞAM Haber Girişi : 05 Kasım 2020 11:46

BİNALARIMIZ NE KADAR GÜVENLİ?

BİNALARIMIZ NE KADAR GÜVENLİ?
İzmir depreminin ardından başlayan yapı güvenliği tartışmaları, Erzurum’da da boyut büyütmeye devam ediyor.
YAPILARIMIZ GÜVENLİ Mİ?
 İzmir depreminin ardından başlayan yapı güvenliği tartışmaları, Erzurum’da da boyut büyütmeye devam ediyor. Jeoloji mühendislerine göre; Erzurum’da muhtemel bir depremde hasar görebilecek sayıda bina bulunurken, yerel yönetimlerin bu konuda gerekli hassasiyeti göstermedikleri öne sürülüyor. Erzurum’da yapıların güvenilir olup olmadığını tespit edebilmek amacıyla acilen bir kurul ya da komisyon oluşturulması gerektiğini dile getiren Jieoloji mühendisleri, “Bu kurul ya da komisyon içerisinde Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra merkez ilçe belediyeleri ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de bulunmalı, Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden de teknik destek alınarak binalarda mutlaka sağlamlık testi yaptırılmalıdır” dediler.
ERZURUM’DA YETERLİ HASSASİYET YOK!
Erzurum’da geçmişte can ve mal kayıplarının çok büyük olduğu çeşitli depremler yaşadığını hatırlatan Jeoloji mühendisleri, “Erzurum’un deprem kuşağı üzerinde bulunduğu bilimsel bir gerçek. Buna ilaveten çevre illeri de yakından tehdit eden faylara sahip bir zemin söz konusu. Böyle bir riskle karşı karşıya bulunan şehirlerde kuşkusuz başlıca öncelik, yapıların güvenliği olmalıdır” diyerek, Erzurum’un bu konuda izlediği stratejinin eksik olduğunu ileri sürdüler.
Erzurum’da şu anda hangi binaların oturulabilir ya da riskli olduğuna dair yeterli düzeyde veri bulunmadığını anlatan Jeologlar, böyle bir çalışmanın yapılmasının tarihi bir sorumluluk olduğunu ifade ederek, harekete geçmek için daha fazla beklenilmemesi gerektiğini kaydettiler.
BÜYÜKŞEHİR BU KONUDA BAŞI ÇEKMELİ!
Erzurum’da Büyükşehir Belediyesi’nin başı çekeceği  bir kurul ya da komisyon oluşturulmasının elzem olduğunu ve bunun için en kısa sürede harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayan Jeoloji mühendisleri, “İçerisinde ilgili tüm kurum ve kuruluşların bulunacağı bu komisyon, işe eski binalardan başlamalı ve yapıların depreme dayanıklı olup olmadıklarını test ederek başlamalıdır. Risk taşıyan binalar tebpit edildikten sonra atılacak adımlar da, yine bu komisyon tarafından belirlenmeli ve gerekirse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile tedbir mahiyetle çalışmalar yürütülmelidir” dediler.
Kaynak: yenigün gazetesi
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.