YAŞAM Haber Girişi : 01 Kasım 2020 21:45

YAKIYORSUN DOLAR ABİ!

YAKIYORSUN DOLAR  ABİ!
Dövizdeki dalgalanma ve özellikle de Amerikan dolarındaki hızlı yükseliş, kış öncesinde kömürü de vurdu.
Dolar kömürü de vurdu!
Dövizdeki dalgalanma ve özellikle de Amerikan dolarındaki hızlı yükseliş, kış öncesinde kömürü de vurdu. Satışı dolar kuru üzerinden gerçekleştirilen kömürün fiyatı bir anda tavan yaparken, kömürle ısıtılan konut ve işyerlerinde maliyetler de arttı. Geçtiğimiz yıl Ekim ayı sonu itibariyle 5,75 lira olan bir ABD doları, bir yıl aradan sonra 8,25 lirayı gördü. Bir yıl içerisinde toplamda 2,5 liralık artış yaşayan dolar yüzünden kömürün tonu bu sene bin 700 liraya kadar yükseldi. Geçtiğimizin yılın aynı döneminde tonu bin 400 ile bin 500 lira arasında değişen kömür, dolardaki hareketlilik yüzünden günlük olarak fiyatlandırılıyor. Erzurum’daki mahrukatçılar, konut, site ve iş merkezi gibi kömürle ısıtılan meskenlere satış yaparken dolar kurunu esas aldığı gibi, borçlanmayı da yine dolar kuru üzerinden gerçekleştiriyor.
YAKIT AİDATLARI NEREDEYSE İKİ KAT ARTTI
Dolardaki artış yüzünden iş merkezleri ve konutlardaki yakıt aidatları da artış gösterdi. Erzurum İş Merkezi’nde geçtiğimiz yıl dolar kuru üzerinden aylık 300 lira yakıt parası ödeyen işyerleri, bu yıl yaklaşık olarak 500 lira ödemek zorunda kalacak. Kömürün toptan ve üstelik de borçlanarak alındığı iş merkezlerinde yakıt ücretlerinin neredeyse ikiye katlanmış olması, pandemi sebebiyle zaten zor günler geçiren esnafı iyice perişan etti. İş merkezi esnafı, “Geçtiğimiz yıl 300 lira yakıt parası öderken, bu yıl aidat neredeyse 500 lirayı buldu. Ama bir de geriye bakıyoruz, bu süre zarfında sabit gelirlerimizde bile bu kadar artış olmadı. Yani hayatımız geçen yılın bu dönemlerine göre yüzde 30 oranında pahalandı, paramız yüzde 30 oranında eridi. Gelirlerimizdeki artış oranı ise sıfıra sıfır, elde var sıfır!” ifadelerini kullandı.
CEBİMİZDEKİ PARA ARTIK PUL OLACAK!
Ekonominin rayına oturması için gerekli en doğru adımların atılmasının artık şart olduğunu dile getiren vatandaşlar, “Dolar karşısındaki çaresizliğimiz yüzünden cebimizdeki paradan da olmaya başladık. Nereye gidiyorsak, fiyat artışına gerekçe olarak dolar gösteriliyor. Bu gidişle cebimizdeki para artdık pul olacak ve hiçbir kıymeti kalmayacak. Şu anda dünyanın en geri kalmış ülkelerindeki para birimleriyle lira neredeyse aynı kategoride. Elin Bulgarı geliyor, Türkiye’den alışveriş yapıp gidiyor. Yanı başımızdaki Gürcistan’ın parası bile bizim paramızı ikiye katladı. Geçen yıl 100 liraya 47 lari satın alabilirken, şimdi 100 liraya 32 lari ancak alınabiliyor. Halbuki bir dönemler Gürcistan’da 100 liraya 200 lari alınıyordu” hatırlatmasında bulundular.
Kaynak:Yenigün
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.