YAŞAM Haber Girişi : 29 Ekim 2020 11:48

YAKSAN BİR DERT YAKMASAN AYRI BİR DERT?

YAKSAN BİR DERT YAKMASAN AYRI BİR DERT?
Doğalgaz yine cep yakacak! Doğalgazın fiyatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 34.7 oranında artış gösterdi.
Yakabilirsen yak!
Doğalgaza geçtiğimiz yıla göre yapılan yüzde 34 oranındaki artış henüz hissedilmemiş olsa da, zammın etkisi önümüzdeki aydan itibaren kabarmaya başlayacak olan faturalarla anlaşılacak. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı rakamlara göre; 2020 yılındaki elektrik ve doğalgaz fiyat artışları yüzde 30’un üzerine çıktı. Konutlarda tüketilen bir metreküp doğalgaz için bu yıl yapılan artış, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 34,7’lik artış gösterdi. Söz konusu artışın ardından yapılan hesaplamalara göre; geçtiğimiz yıl Kasım ayında 300 lira tutarında doğalgaz faturası ödeyen bir tüketici, bu yıl 90 lira daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacak. Vergilerle birlikte ödenecek toplam tutar, 400 liranın da üzerine çıkmış olacak. Erzurum gibi ısınma ihtiyacının en çok hissedildiği illerde doğalgaza yapılan söz konusu artış isyan ettirirken, bölgeye özel muafiyetler tanınması yönündeki beklentiler ise, askıda beklemeye devam ediyor. 
ERZURUMLU TÜKETİCİ PERİŞAN OLACAK
Doğalgaz ücretlerine yüzde 34,7 oranında zam yapılmış olmasının tüketiciler açısından çok büyük bir talihsizlik olduğunu dile getiren vatandaşlar, bu artışın salgın sebebiyle çekilen sıkıntılara adeta tuz ve biber ektiğini ifade etti.
Tüketiciler, “Doğalgaz giderlerini karşılayamama korkusundan zaten yeterince ısınamıyoruz. Bu yetmezmiş gibi, yüzde 34’lük zamla belimizi iyice büktüler. Yani geçen yıl en az 500 lira ödeyerek bile ısınamadığmız Erzurum’da, bu yıl ısınamamanın bedeli 700 liranın bile üzerine çıkmış olacak. Tedarikçiler ve ilgili kurumlar maliyet ve gider artışını göz önünde tutuyor olabilirler ama tüketiciler olarak bizlerin gelirinde herhangi bir artış olmadığını niye dikkate almıyorlar. Bizim gelirimiz geçen yıla göre yüzde 34 oranında arttı mı ki, böyle bir artışı uygun gördüler?” diye sordular.
500 LİRA ÖDEYEN, 650 LİRA ÖDEYECEK
Öte yandan doğalgaz fiyatlarında yapılan yeni düzenlemeyle birlikte geçtiğimiz yılın kış mevsimi boyunca ödenen faturalar, bu yıl yüzde 35 oranında zamlı gelecek. Yani geçen yıl ayda 400 lira fatura ödeyen tüketici, bu yıl vergiler dahil edilmemiş haliyle 520 lira, 500 lira ödeyen bir tüketici ise, yine vergisiz 650 lira ödemek durumunda kalacak. Pandemi sebebiyle gelir kaybı yaşayan ve enflasyon yüzünden geliri sürekli eriyen halk, sırtlandığı yük yetmezmiş gibi, bir de doğalgaz ve elektriğe yapılan zamların altında ezilecek.
Bu arada uzmanlar, doğalgazdaki yeni fiyat artışının kış ortasında da beklendiğini belirterek, “En az yüzde 10 ya da 15’lik bir artış daha söz konusu olabilir” dediler.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.